Aikido

Aikido

Aikido - Fotograf: Magnus Hartman– ingen tävling, ingen strid

Den japanska kampkonsten aikido tillhör det fåtal idrotter som är helt tävlingsfria. Istället betonas samarbete och viljan att lära av varandra.

Avsaknaden av tävling innebär fler stora fördelar. En påtaglig fördel är att skaderiskerna minskar, en annan är att själva träningsögonblicket blir det viktigaste. Aikido tränas inte för att ta medaljer i en framtida tävling.

Förutom speciell barnträning, som bedrivs på många klubbar, tränar alla tillsammans. Det görs ingen uppdelning mellan damer och herrar. De flesta som börjar träna är runt 20 år, men bli inte förvånad om du i din nybörjargrupp träffar såväl tonåringar som pensionärer.

Aikido skapades i Japan åren efter andra världskriget av Morihei Ueshiba (1883–1969) ur en mängd traditionella kampkonster – såväl obeväpnade tekniker som tekniker med svärd och stav. Dessa är djupt integrerade med varandra. Aikido innehåller inga angreppstekniker.

Runt 5000 personer tränar aikido i Sverige idag. Du är varmt välkommen till någon av de hundra klubbar som är anslutna till Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

Aikidoförbundets hemsida

Lista med alla Aikidoföreningar i distrikt mellan (SB&K:s hemsida)