Taido

Taido

Taido - Fotograf: Magnus Hartman

– kampkonst med mycket rörelse

Taido är en modern japansk kampkonst – en rolig träningsform för dig som gillar rörelse och vill bli smidigare.

I taidokamp rör man sig över hela mattytan på 9×9 meter och även i luftrummet över och under motståndaren. Attacker med slag, sparkar och svep utförs från marken, stående eller i luften. Taido kallas därför en 3-dimensionell kampkonst. Förutom kamp innehåller ett vanligt träningspass mental fokusering, hälsningsceremoni, uppvärmning med gymnastiska inslag, teknik- och formträning, kreativa övningar, avslutning med uppbyggnadsövningar och stretching.

För de flesta som tränar taido är det ett sätt att må bra. Genom träningen byggs din kondition, styrka, kroppskontroll och framförallt smidighet upp – samtidigt som du har roligt.

Förutom jissen (kamp) kan man tävla i hokei (form) och tenkai. I tenkai, som från början är en kreativitetsövning, skapar utövarna en uppgjord kamp där ”hjälten” skall besegra fem motståndare på 30 intensiva sekunder. Syftet är att genom kampen utvecklas som människa. Det gör man också genom att möta andra taidoutövare på nationella och internationella läger, men främst genom den vanliga träningen i den egna taidoföreningen.

Taidoförbundets hemsida

Lista med alla Taidoföreningar i distrikt mellan (SB&K:s hemsida)